Terug naar overzicht

5 adaptogene kruiden & hun werking

5 adaptogene kruiden & hun werking
IsobelB
29-3-2023
0 Reacties
adaptogene kruiden

Adaptogeen, wat is dat?

Het woord "adaptogeen" verwijst naar stoffen, verbindingen of kruiden die het lichaam helpen aanpassen aan stress en het evenwicht (homeostase) bewaren. Adaptogenen helpen zo herstellen van fysieke, mentale en emotionele stress.

In de traditionele geneeskunde zijn adaptogenen al jarenlang bekend, in de westerse wereld hebben ze recentelijk aan populariteit gewonnen. Adaptogene kruiden komen doorgaans in extreme gebieden voor, waardoor ze rijk zijn aan beschermende componenten.

Hoe werken adaptogene kruiden?

Adaptogenen reguleren de stressrespons van het lichaam, waaronder de hypothalamus-hypofyse-bijnieras (HPA) en het sympathisch-bijnier-mergsysteem (SAM) die verantwoordelijk zijn voor de afgifte van hormonen als cortisol en adrenaline, die onmisbaar zijn voor de reactie van het lichaam op stress.

Wanneer het lichaam onder stress staat, kunnen adaptogenen helpen om de HPA- en SAM-systemen in evenwicht te brengen, wat de hoeveelheid stresshormonen die in de bloedbaan vrijkomen kan verminderen.

Welke adaptogene kruiden zijn er?

Er bestaan diverse soorten adaptogenen, elk met hun eigen unieke eigenschappen. Enkele van de meest populaire adaptogenen zijn ashwagandha, rhodiola, ginseng, maca en reishi.

Ashwagandha

Ashwagandha (Withania somnifera) is een kruid populair in de Ayurvedische geneeskunde. Tot de bioactieve bestanddelen behoren withanoliden, alkaloïden en saponinen. Ashwagandha helpt ontspannen en reguleert de emotionele balans in tijden van stress en mentale spanning.

Rhodiola rosea

Rhodiola (Rhodiola rosea) is een kruid dat groeit in koude gebieden zoals Groenland en Siberië. Tot de bioactieve bestanddelen behoren rosavines, salidroside en tyrosol. Rhodiola zorgt voor een normale werking van de bloedsomloop naar de (hersen)cellen.

Panax ginseng

Panax ginseng is een ginsengsoort die groeit in Korea, China en Siberië. Tot de bioactieve bestanddelen behoren ginsenosiden, polysacchariden en peptiden. Ginseng heeft effecten op het geheugen, de concentratie, de energieniveaus en het immuunsysteem.

Maca

Maca (Lepidium meyenii) is een knolgewas dat groeit in het Andesgebergte van Peru. Tot de bioactieve bestanddelen behoren macamiden, macaenen, glucosinolaten en alkaloïden. Maca ondersteunt de fysieke en mentale prestaties, en draagt bij tot een gezond libido.

Reishi

Reishi (Ganoderma lucidum) is een paddenstoel populair in de traditionele Chinese geneeskunde. Tot de bioactieve bestanddelen behoren triterpenoïden, polysacchariden en peptidoglycanen. Reishi ondersteunt het natuurlijke afweersysteem.

Zijn adaptogenen gevaarlijk?

Adaptogenen zijn in het algemeen veilig wanneer ze in de juiste dosis en conform de voorschriften worden ingenomen. Maar zoals bij elk supplement of kruid is er altijd kans op neveneffecten of interacties met medicijnen of supplementen. Enkele mogelijke bijwerkingen bij foutief gebruik van adaptogenen zijn:

  • Slapeloosheid of slaapproblemen
  • Maagklachten of spijsverteringsproblemen
  • Hoofdpijn of duizeligheid
  • Allergische reacties
Rhodiola (Rozenwortel) Capsules
Rhodiola (Rozenwortel) Capsules
Vanaf € 24,70
Bekijk product
Ashwagandha Capsules
Ashwagandha Capsules
Vanaf € 16,95
Bekijk product
Funghi Mix
Funghi Mix
Vanaf € 16,95
Bekijk product
Maca Capsules
Maca Capsules
4,5 sterren
(2)
Vanaf € 16,95
Bekijk product
Ginseng
Ginseng
5 sterren
(2)
Vanaf € 24,95
Bekijk product
DUO Pack Maca Capsules
5% Korting
DUO Pack Maca Capsules
Vanaf € 32,20
Bekijk product

Lees ook

Acai Overnight Oats

Acai Overnight Oats

Zin in een makkelijk ontbijt met havermout dat tegelijkertijd lekker is én je doet stralen? Probeer de overnight oats met acai, collageen en chia. Smakelijk!

Lees meer Lees meer
Vrouwelijke Energie Smoothie

Vrouwelijke Energie Smoothie

Vrouwelijke energie staat voor intuitie, creativiteit en innerlijke harmonie. Onze smoothie met Shatavari en rode biet zorgt voor een natuurlijke boost van deze kwaliteiten.

Lees meer Lees meer
Lion’s Mane Koffie

Lion’s Mane Koffie

Van TikTok-gebruikers tot tv-presentator Jeremy Clarckson, Lion’s Mane is enorm populair dankzij beloften als een verbeterde concentratie en stressverlichting.

Lees meer Lees meer

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties