Purasana logo

Vitamines & Mineralen

Filteren

Vitaminen

Er zijn 13 vitaminen waarbij er een onderscheid gemaakt wordt tussen wateroplosbare vitaminen en vetoplosbare vitaminen. Er zijn negen wateroplosbare vitaminen: vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8 , B11 (foliumzuur), B12 en vitamine C. Vitamine A, D, E en K zijn de vier vetoplosbare vitaminen.

Zoals de naam al zegt worden de vetoplosbare vitaminen opgeslagen in het lichaam en de wateroplosbare vitaminen verlaten het lichaam via urine.

Vitaminen heeft je lichaam nodig. Zo helpt vitamine C je weerstand te verhogen, is het vitamine B-complex goed voor de energiehuishouding en zorgt vitamine D voor botten en spieren.

Het verschil tussen vitaminen en mineralen

Het grootste verschil tussen vitaminen en mineralen is het feit dat vitaminen uit de levende natuur komen en kan worden aangemaakt door sommige planten en dieren. Mineralen daarentegen moeten eerst door planten en dieren worden opgenomen uit de aarde (dode natuur). Het zijn beide stoffen die je lichaam niet of nauwelijks zelf kan aanmaken.

Bekende mineralen zijn calcium (voor de botten), magnesium (voor het zenuwstelsel) of ijzer (voor de vorming van rode bloedcellen).