Terug naar overzicht

Collageen voor gewrichten: wat is de werking?

Collageen voor gewrichten: wat is de werking?
IsobelB
15-12-2022
0 Reacties
collageen gewrichten

Iedereen kent de werking van collageen op de huid, maar weinig mensen zijn vertrouwd met de rol van collageen op de gewrichten. We geven een woordje uitleg over:


Collageen, wat is het?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijke lichaam. Het houdt de huid soepel en speelt als onderdeel van kraakbeen de rol van schokdemper voor de gewrichten.

Verschillende types collageen

Er bestaan meer dan 20 types collageen en de bekendste zijn:

 • Type I-collageen dat bestaat uit dicht opeengepakte vezels en structuur geeft aan huid, botten, pezen, kraakbeen, bindweefsel en tanden;
 • Type II-collageen dat bestaat uit losse vezels verpakt rond in kraakbeen rond de gewrichten;
 • Type III-collageen dat de structuur van de spieren, organen en slagaders ondersteunt;
 • Type IV-collageen dat voornamelijk in de huid zit;
 • Type V-collageen dat de rol van types I en III onderschrijft;
 • Type X-collageen dat voornamelijk aanwezig is in het kraakbeen.

Waarom vermindert collageen?

Naarmate we ouder worden vermindert de lichaamseigen collageenaanmaak. Als gevolg van leeftijdsgebonden collageenverlies verslijten de gewrichten. Dit maakt ouderen meer vatbaar voor artritis en blessures.

Ook intensief sporten kan de gewrichten belasten en beschadigen. Om optimale sportprestaties te kunnen neerzetten, is het voor sporters nodig om de gewrichten soepel en gezond te houden.

Voordelen van collageen voor gewrichten

Collageen:

 • Houdt het bindweefsel soepel en ondersteunt zo de botten, ligamenten en pezen;
 • Speelt een rol bij het herstel en de groei van nieuw kraakbeen, wat op zijn beurt gewrichtsontstekingen helpt verlichten;
 • Ondersteunt sterke botten, wat helpt om de kans op leeftijdsgebonden botontkalking (osteoporose) doet afnemen;
 • Is een onderdeel van de spiermassa en helpt bij de heropbouw van beschadigde spieren;
 • Werkt als natuurlijk kussen tussen de botten, wat gewrichtspijn en -stijfheid helpt verminderen.

Collageen of hyaluronzuur?

Collageen en hyaluronzuur worden vaak in een adem genoemd. Hyaluronzuur is een kleverige stofje dat onder meer in je gewrichten zit. Het houdt water vast en zorgt voor soepel bewegende gewrichten, wat op zijn beurt pijn en letsels helpt voorkomen.

Hyaluronzuur versterkt het vermogen van het lichaam om collageen aan te maken. Collageen en hyaluronzuur samen nemen verhoogt de werkzaamheid van beide ingrediënten. Een win-winsituatie voor je gewrichten!

Glucosamine en chondroïtine, jouw must-haves voor kraakbeen en gewrichten

Een ander populair ingrediënt voor de gewrichten is glucosamine. Dit taaie weefsel maakt deel uit van het kraakbeen en zit als beschermend kussentje rond de gewrichten.

In supplementen gaat glucosamine vaak samen met chondroïtine, net als hyaluronzuur een waterabsorberende stof. Chondroïtine maakt deel uit van het kraakbeen en zorgt voor een verminderde afbraak hiervan.

Purasana’s Feel Flexible Collageenpoeder bevat naast hyaluronzuur, glucosamine en chondroïtine ook kurkuma en MSM. Curcumine, het actieve bestanddeel in kurkuma, zou volgens onderzoek helpen om ontstekingen in het lichaam te verminderen. De zwavelverbinding MSM zou dan weer verlichting kunnen bieden bij gewrichtspijn.

Feel Flexible collageen supplement citroen
Feel Flexible collageen supplement citroen
5 sterren
(6)
Vanaf € 29,95
Bekijk product

Lees ook

5 verschillen tussen grassappoeders en graspoeders

5 verschillen tussen grassappoeders en graspoeders

Graspoeders en grassappoeders zoals tarwe en gerst bieden waardevolle gezondheidsvoordelen bieden, maar verschillen significant in verwerking, voedingswaarde en gebruik. Ontdek welke vorm jij nodig hebt!

Lees meer Lees meer
2 Rode Liefdessmoothies

2 Rode Liefdessmoothies

Liefde gaat door de maag - het is een cliché. Maar met een fruitige smoothie met rode superfoods doe jij jezelf en je lief echt wel plezier. Met toegankelijke ingrediënten!

Lees meer Lees meer
Huisgemaakte Superfrietjes in de Oven

Huisgemaakte Superfrietjes in de Oven

Wat is er beter dan verse frietjes op het menu? Op je ze nu bereidt met gewone of zoete aardappelen, klaargemaakt in kokosolie smaken ze extra knapperig!

Lees meer Lees meer

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties