Terug naar overzicht

Keto: wat is het en hoe begin je eraan?

Keto: wat is het en hoe begin je eraan?
IsobelB
19-8-2023
0 Reacties
Purasana keto MCT

Keto is een woordje dat je tegenwoordig overal hoort.

Kun jij keto thuisbrengen? Lees vooral verder als dat niet zo is.

Wat is keto?

Keto verwijst naar ketose, een proces waarbij het lichaam vet verbrandt. Dit gebeurt wanneer het lichaam niet voldoende suikers (glucose) krijgt om energie aan te maken. De lever gebruikt dan voedingsvetten dat het afbreekt in kleinere deeltjes, de ketonen. Die ketonen gebruikt het lichaam als energiebron. Dat ze de bloed-hersenbarrière kunnen passeren, zorgt ervoor dat ze ook de hersenen van energie kunnen voorzien.

Ketogeen eten, hoe doe je dat?

Dat je lichaam uit zichzelf vetten gaat verbranden klinkt natuurlijk zeer aantrekkelijk. Er bestaat zelfs een speciaal dieet om dit proces in gang te zetten, namelijk het ketogeen dieet.

Wanneer je dit dieet volgt, bestaat je voedingspatroon uit:

  • 70-80% vetten
  • 20-25% eiwitten
  • 5-10% koolhydraten

De eerste momenten dat je dit dieet volgt, zal je lichaam moeten wennen. Het is namelijk gewoon om energie uit koolhydraten te halen. Ontwenningsverschijnselen zoals hoofdpijn en irritatie komen vaak voor. Dergelijke verschijnselen kun je minimaliseren door meer MCT’s in je dieet te introduceren.

MCT olie poeder gebruik

MCT’s, wat moet ik daarmee?

MCT is de afkorting van medium-chain triglycerides, in het Nederlands middellange vetzuurketens (triglyceriden). Dit type vetzuren komt o.a. in kokosolie voor. Ter vergelijking: vlees, vis en noten bevatten voornamelijk lange vetzuurketens (LCT).

Waar MCT's bestaan uit 6-12 atomen, bestaan LCT's uit meer dan 12 atomen. Het lichaam vervoert de kleinere MCT's via het bloed naar de lever waar ze gemakkelijk geabsorbeerd worden. LCT's, daarentegen, volgen een langere route via het lymfestelsel om uiteindelijk in het lichaamsvet terecht te komen.

De verschillende types MCT, afhankelijk van het aantal koolstofatomen, zijn:

  • C6 = capronzuur
  • C8 = caprylzuur
  • C10 = caprinezuur
  • C12 = laurinezuur

Het aantal koolstofatomen in een triglyceride bepaalt hoe het lichaam ze verwerkt voor energie. Hoe langer de keten, hoe harder het lichaam moet werken om de vetzuren om te zetten in bruikbare energie. MCT's zijn korter en genieten de voorkeur als energiebron.

Een MCT olie-poeder gebruiken tijdens een ketogeen dieet helpt het lichaam om langer in ketose te blijven. Een portie van 5 gram van Purasana's MCT olie-poeder bevat bijvoorbeeld 1,75 gram caprylzuur (C8) en 1,23 g caprinezuur (C10).

Reken op minder honger, meer energie en meer concentratie! En het enige dat je hoeft doen is het poeder door je dagelijkse koffie, shake of ontbijt mengen.

MCT Oliepoeder
MCT Oliepoeder
5 sterren
(1)
Vanaf € 26,95
Bekijk product

Lees ook

2 Rode Liefdessmoothies

2 Rode Liefdessmoothies

Liefde gaat door de maag - het is een cliché. Maar met een fruitige smoothie met rode superfoods doe jij jezelf en je lief echt wel plezier. Met toegankelijke ingrediënten!

Lees meer Lees meer
Huisgemaakte Superfrietjes in de Oven

Huisgemaakte Superfrietjes in de Oven

Wat is er beter dan verse frietjes op het menu? Op je ze nu bereidt met gewone of zoete aardappelen, klaargemaakt in kokosolie smaken ze extra knapperig!

Lees meer Lees meer
Frambozen- en Bananensmoothie met Collageen

Frambozen- en Bananensmoothie met Collageen

Tijd voor een heerlijke smoothie met framboos en banaan! Het toegevoegde collageenpoeder - vegan of niet - zorgt ervoor dat jouw huid en haar echt gaan stralen!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Keto: wat is het en hoe begin je eraan?"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties