Terug naar overzicht

ORAC-waarde: wat is het?

ORAC-waarde: wat is het?
IsobelB
18-5-2022
0 Reacties
Purasana ORAC antioxidanten producten

Heel wat producten in het gamma van Purasana hebben een hoge ORAC-waarde. ORAC staat voor Oxygen Radical Absorbance Capacity. Maar wat wil dit nu exact zeggen?

De hoeveelheid antioxidanten meten

De ORAC-waarde geeft aan hoeveel antioxidanten een product bevat. Hoe hoger de waarde, hoe meer antioxidanten en gezonder het product. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Die indringers noemen we vrije radicalen.

Wat zijn vrije radicalen?

Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die de werking van gezonde cellen verstoren. Ze zorgen voor beschadiging die leidt tot ziekte en veroudering. Gelukkig bestaat er een oplossing! Antioxidanten zijn namelijk in staat om tegen deze stoffen te vechten, schade in te perken en de getroffen cellen te herstellen.

ORAC-waarden van Purasana’s producten

Het Fruit&Veggie gamma scoort het hoogst. De Fruit&Veggie superfood- en proteïnemix hebben een ORAC-waarde van 23700 H-ORAC units per portie van 12g. De Fruit&Veggie capsules beschikken over een ORAC-waarde van 3000 H-ORAC units per portie van 2 capsules.

Fruit&Veggie heeft deze hoge score te danken aan de hoeveelheid ingrediënten met een felle kleur. Denk aan rode biet, broccoli, spinazie, veenbes, blauwe bes, tomaat, aardbei, zwarte bes…

Matcha thee helpt om vrije radicalen te bekampen. De ORAC-waarde van de Purasana Premium Matcha is 2400 H-ORAC units per portie van 1 g. Purasana Classic Matcha heeft zelfs een ORAC-waarde van 3100 H-ORAC units per portie van 1 g.

Ook de superfoods doen het goed. Het Purasana Aronia bessen poeder draagt een ORAC-waarde van 1530 H-ORAC units per portie van 5 g. Voor het Purasana Açai bessen poeder is dat 1505 H-ORAC units.

Felle kleur betekent hoge ORAC-waarde

Vooral voedingsmiddelen met een felle kleur (= met pigment) bevatten veel antioxidanten. Voorbeelden hiervan zijn bieten, tomaten, aardbeien, rode en zwarte bessen…

De eerder genoemde superfoods zijn daar een goed voorbeeld van! Maar het beste voorbeeld is natuurlijk het Rode bietenpoeder met zijn felle rode kleur.

Antioxidanten meten via de ORAC-test

De ORAC-test meet de hoeveelheid antioxidanten, meer bepaald de opnamecapaciteit van vrije radicalen, in een product. Hoe sterker de opnamecapaciteit, hoe hoger de ORAC-waarde.

Het product (bijvoorbeeld bietenpoeder), moleculen die vrije radicalen genereren en oxidatie-gevoelige moleculen worden samen in een reageerbuis gestopt. Na enige tijd wordt gemeten hoe goed het product de moleculen die gevoelig zijn voor oxidatie beschermt. Hoe kleiner de beschadiging, hoe groter de ORAC-waarde.

Dagelijkse voeding met ORAC

In alle onbewerkte en gezonde producten zitten antioxidanten. Op nummer 1 staan groenten en fruit. 2,5 portie groenten en fruit staat bijvoorbeeld gelijk aan 1500 ORAC eenheden.

Zoals eerder vermeld, heeft het Fruit&Veggie gamma van Purasana een hoge ORAC-waarde. De Fruit&Veggie superfoods en proteïnes zijn twee krachtige mixen van 28 soorten groenten en fruit. Een portie staat gelijk aan 100 g verse groenten en fruit, en zo ook aan een hoge ORAC-waarde.

De Fruit&Veggie capsules zijn een all-in-one mix van 22 groenten en fruit. 2 capsules zijn gelijk aan 5 stukken verse groenten en fruit en leveren dus een hoge antioxidatieve kracht. De ideale toevoeging op momenten dat je weerstand zwak is.

Tot slot scoren ook kruiden, noten en bessen goed op de ORAC-waarde. Zo staat 1 portie Açai poeder van 5 g gelijk aan 1 bord spinazie. Als je niet graag spinazie eet, weet je wat gedaan!

Matcha Premium poeder
Matcha Premium poeder
5 sterren
(3)
Vanaf € 19,95
Bekijk product
Fruit&Veggie Multivitamine Capsules
Fruit&Veggie Multivitamine Capsules
5 sterren
(3)
Vanaf € 25,95
Bekijk product
Fruit&Veggie Proteïnepoeder
Fruit&Veggie Proteïnepoeder
5 sterren
(1)
Vanaf € 23,95
Bekijk product
Aronia Poeder
Aronia Poeder
5 sterren
(2)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Fruit&Veggie Superfood Mix
Fruit&Veggie Superfood Mix
5 sterren
(2)
Vanaf € 19,95
Bekijk product
Bietenpoeder
Bietenpoeder
5 sterren
(2)
Vanaf € 16,10
Bekijk product
Açai Bessen Poeder
Açai Bessen Poeder
4,8 sterren
(4)
Vanaf € 21,05
Bekijk product
Matcha Classic poeder
Matcha Classic poeder
5 sterren
(2)
Vanaf € 13,95
Bekijk product

Lees ook

2 Rode Liefdessmoothies

2 Rode Liefdessmoothies

Liefde gaat door de maag - het is een cliché. Maar met een fruitige smoothie met rode superfoods doe jij jezelf en je lief echt wel plezier. Met toegankelijke ingrediënten!

Lees meer Lees meer
Huisgemaakte Superfrietjes in de Oven

Huisgemaakte Superfrietjes in de Oven

Wat is er beter dan verse frietjes op het menu? Op je ze nu bereidt met gewone of zoete aardappelen, klaargemaakt in kokosolie smaken ze extra knapperig!

Lees meer Lees meer
Frambozen- en Bananensmoothie met Collageen

Frambozen- en Bananensmoothie met Collageen

Tijd voor een heerlijke smoothie met framboos en banaan! Het toegevoegde collageenpoeder - vegan of niet - zorgt ervoor dat jouw huid en haar echt gaan stralen!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"ORAC-waarde: wat is het?"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties