Terug naar overzicht

Plantaardige vezels goed voor de darmen

Plantaardige vezels goed voor de darmen
IsobelB
14-4-2023
0 Reacties
plantaardige vezels

Vezels zijn een belangrijk onderdeel van ons dieet en spelen een cruciale rol in het ondersteunen van een gezonde spijsvertering.

In wat volgt leggen we uit wat vezels zijn, waarom ze zo goed zijn en hoe ze de spijsvertering helpen. We gaan dieper in op twee soorten plantaardige vezels, namelijk psyllium en acacia.

Wat zijn vezels?

Vezels zijn een type koolhydraat dat niet door ons lichaam kan worden verteerd of geabsorbeerd. In plaats daarvan bewegen ze door ons spijsverteringsstelsel en worden ze uiteindelijk uitgescheiden als afval.

Er zijn twee soorten vezels, oplosbare en onoplosbare vezels. Oplosbare vezels lossen op in water en vormen een gelachtige substantie, terwijl onoplosbare vezels niet oplossen in water en bulk toevoegen aan onze ontlasting.

Waar zijn vezels goed voor?

Voedingsvezels hebben verschillende voordelen voor onze gezondheid. Zo kunnen ze helpen om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Een van de belangrijkste voordelen van vezels is echter hun effect op onze spijsvertering. Vezels dragen bij aan een gezonde spijsvertering doordat ze de stoelgang bevorderen en de darmen schoonhouden.

Onze darmen bevatten miljoenen bacteriën die een belangrijke rol spelen bij het verteren van voedsel en het reguleren van ons immuunsysteem. Vezels fungeren als prebiotica, wat betekent dat ze voedsel zijn voor deze goede bacteriën. Dit kan op zijn beurt helpen bij het bevorderen van een gezonde darmflora en het verminderen van ontstekingen in de darmen.

Het belang van plantaardige vezels

Er zijn verschillende soorten vezels die we kunnen eten, maar plantaardige vezels zijn de meest voorkomende. Plantaardige vezels zijn te vinden in voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, volkoren granen, noten en zaden. Deze vezels zijn over het algemeen gezonder dan vezels uit bewerkte voedingsmiddelen, omdat ze meer voedingsstoffen bevatten.

Psyllium- en acaciavezels zijn twee soorten plantaardige vezels die steeds populairder worden als supplementen. Psylliumvezels zijn afkomstig uit de zaden van de Plantago ovata-plant en werken als bulkvormer. Ze nemen water op en maken zo de ontlasting zachter, waardoor het gemakkelijker door de darmen kan bewegen. Psyllium kan zo nuttig zijn bij verstopping.

Acaciavezels zijn afkomstig van de hars van de acaciaboom en hebben een prebiotisch effect. Ze kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde darmflora en het verminderen van ontstekingen in de darmen. Acaciavezels zijn iets zachter van smaak en textuur, en mengen goed in smoothies en shakes.

Wil je genieten van extra voordelen? Kies dan voor een combinatie van vezels en superfoods. Zo combineert de High Fiber Raw Powder Mix psylliumvezels met gerstegras en tarwegras die beide rijk zijn aan chlorofyl.

Psyllium Poeder
Psyllium Poeder
5 sterren
(1)
Vanaf € 11,55
Bekijk product
Biologische Acacia Vezels
Biologische Acacia Vezels
5 sterren
(1)
Vanaf € 9,95
Bekijk product

Lees ook

Proteïnes: bouwstenen van een gezonder leven

Proteïnes: bouwstenen van een gezonder leven

Proteïnes, beter bekend als eiwitten, spelen een cruciale rol in ons lichaam. Ze zijn essentieel voor de opbouw en het behoud van de spieren, botten en een stralende huid.

Lees meer Lees meer
3 Breinboosters voor meer Concentratie

3 Breinboosters voor meer Concentratie

Heb je moeite met je concentreren? Geen zorgen! In dit artikel delen we drie natuurlijke producten die je focus en energieniveaus herstellen zodat je weer helder kunt nadenken op het werk en op school.

Lees meer Lees meer
Energy Balls met Baobab

Energy Balls met Baobab

Nood aan een lekkere break? Probeer de superfood energieballetjes met dadels, noten, baobab en matcha. Een 100% vegan snack die je maakt in een handomdraai!

Lees meer Lees meer

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties