Terug naar overzicht

Wat is de beste vegan proteïne poeder

Wat is de beste vegan proteïne poeder
Flinndal
19-11-2018
1 Reactie

Vegan protein powder

Eiwitten, ook wel bekend als proteïne, zijn essentiële bouwstoffen en onmisbaar voor het lichaam. Eiwit is net als koolhydraten en vet, een voedingsstof. Waarom zou je kiezen voor plantaardige eiwitten of je voeding aanvullen met vegan protein powder? Wij geven het antwoord.


Inhoudsopgave


Wat zijn aminozuren

Een eiwit is opgebouwd uit verschillende stoffen die we aminozuren noemen. In totaal zijn er 22 aminozuren waarvan we 13 zelf kunnen aanmaken en 9 uit voeding moeten binnenkrijgen. De eiwitten die we via voeding binnenkrijgen worden in de maag door de spijsvertering omgezet naar de verschillende aminozuren die het lichaam nodig heeft.

We maken een onderverdeling tussen essentiële, niet-essentiële en semi-essentiële aminozuren. Er zijn 9 essentiële aminozuren, dit zijn aminozuren die het lichaam zelf niet kan aanmaken en die we dus via voeding moeten binnenkrijgen. De andere 13 aminozuren kan het lichaam zelf aanmaken en worden daarom niet-essentiële aminozuren genoemd. Van 13 niet-essentiële aminozuren zijn er 6 die het lichaam in sommige situaties niet zelf kan aanmaken (bij ziekte of aandoening) en die we dan ook via voeding moet binnenkrijgen. Deze aminozuren worden daarom semi-essentiële aminozuren genoemd.

Essentiële aminozuren
Niet essentiële aminozuren
Semi-essentiële aminozuren
Histidine Alanine Arginine
Isoleucine Asparaginezuur Asparagine
Leucine Cysteïne Glutamine
Lysine Cystine Glycine
Methionine Glutaminezuur Serine
Fenylalanine Tyrosine Proline
Threonine Hydroxyproline
Tryptofaan
Valine

Waarom heb je eiwitten nodig

Voor iedereen is het binnenkrijgen van voldoende eiwitten essentieel. Eiwitten zijn namelijk van belang voor een tal van functies in het lichaam.

  • Eiwitten helpen bij het herstel en de opbouw van lichaamscellen
  • Eiwitten spelen een rol bij de transport van diverse stoffen in het bloed en lichaamscellen. Zo zorgen eiwitten voor de transport van zuurstof via het bloed naar de spieren
  • Eiwitten helpen de spijsvertering en het afweermechanisme
  • Eiwitten bevorderen de spieropbouw en herstel van de spieren
  • Bij een tekort aan energie zet je lichaam aminozuren om in glucose dat je lichaam gebruikt als brandstof

Plantaardige of dierlijke eiwitten

Eiwitten krijg je binnen via dierlijke of plantaardige voeding. Deze eiwitten zijn echter niet hetzelfde. De hoeveelheid en het soort aminozuur verschilt per eiwitbron. De eiwitten die we uit dierlijke voeding halen zoals uit vlees, vis, eieren of zuivel, lijken het meeste op de eiwitten die in je lichaam voorkomt. Ze bevatten de essentiële aminozuren die je lichaam nodig heeft. Daarnaast worden dierlijke producten ook beter verteerd. Plantaardige eiwitten (vegan eiwit) zoals uit bonen, linzen of noten missen vaak één of meerdere van deze aminozuren en worden slechter verteerd.

Plantaardige producten bevatten dus vaak niet alle essentiële eiwitten die het lichaam nodig heeft. Daarom is het voor mensen die geen vlees eten zoals vegetariërs of veganisten extra belangrijk om gevarieerd te eten. Combineer verschillende soorten plantaardige producten zodat je alle aminozuren binnenkrijgt die je nodig hebt.

In het kort:
Kijk dus altijd naar de verteerbaarheid en het aminozuurgehalte van eiwitten. Dierlijke eiwitten hebben een verteerbaarheid van 90 tot 99%. Plantaardige eiwitten hebben een verteerbaarheid van 70 tot 90%. Plantaardige eiwitten bevatten vaak niet alle essentiële eiwitten, dierlijke eiwitten wel.


Hoeveel eiwitten heb je nodig

Dagelijks heb je ongeveer 0,8 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht nodig. Weeg je bijvoorbeeld 70 kilogram, dan komt dat neer op 56 gram eiwitten per dag. Als vegetariër of veganist heb je behoefte aan 20 tot 30% meer eiwitten. Dit komt dus omdat plantaardige eiwitten minder goed verteren en niet alle aminozuren bevatten. Je hebt bij 70 kilo 76,2 gram eiwitten per dag nodig hebben.


Waarom kiezen voor plantaardige eiwitten

Steeds meer mensen worden zich ervan bewust dat het eten van dierlijke producten niet altijd de beste keuze is voor mens en dier (en milieu). Terwijl het vroeger vooral ging om het dierenleed, is het nu duidelijk dat het eten van dierlijke producten veel meer impact heeft.

  1. Milieu
    De veehouderij is verantwoordelijk voor de grootste uitstoot van broeikasgassen (methaan en CO2). Daarnaast geeft de Verenigde Naties aan dat vleesproductie de tweede grootste veroorzaker van alle milieuproblemen is. Hierbij moet je denken aan bodemverontreiniging, water- en luchtvervuiling en aantasting van de biodiversiteit.
  2. Waterverspilling
    Daarnaast bespaar je door een biefstuk te laten staan, meer water dan wanneer je 6 maanden niet doucht. Hiermee kunnen we het watertekort in en buiten Nederland terugdringen.

Wat zijn plantaardige eiwitten

Plantaardige eiwitten krijg je binnen door het eten van eiwitrijk plantaardig voedsel zoals linzen, sojabonen, kikkererwten, hennepzaad of quinoa. Wil je graag naast je dagelijkse voeding je eiwitinname verhogen? Dan kan je kiezen voor vegan protein shakes. Dit doe je door plantaardige eiwitten in de vorm van poeder te mixen met yoghurt, kwark of een drank naar keuze.


Wie hebben er eiwitten nodig

Vaak hoor je sporters of mensen die op dieet zijn over het innemen van eiwitten. Eiwitten zijn echter van belang voor iedereen. In sommige situaties kan het aan te raden zijn om wat extra proteïne binnen te krijgen.

  • Tijdens het ouder worden
    De hoeveelheid spiermassa en spierkracht neemt langzaam af naarmate we ouder worden. Dit proces begint al vanaf 30 jaar. Dit heeft vooral te maken met hormonale veranderingen, minder beweging en verminderde eiwitsynthese. Het lichaam gaat minder efficiënt om met de opbouw van spiercellen naarmate we ouder worden.

  • Sporters
    Na het sporten ontstaat vaak spierpijn, doordat er tijdens het belasten allemaal kleine scheurtjes in je spieren ontstaan. Je lichaam probeert deze scheurtjes weer te herstellen en wordt er extra spiermassa aangemaakt zodat je de volgende keer de inspanning beter aankunt. Eiwitten helpen je spieren sneller herstellen.

  • Bij het volgen van een dieet
    Bij het afvallen eet je minder dan normaal. Dit betekent dat je ook minder eiwitten binnenkrijgt uit de voeding. Maar eiwitten heeft ons lichaam nodig om botten en spieren te onderhouden. Zorg dat je bij het volgen van een dieet daarom voldoende eiwitten binnenkrijgt. Eiwitten zorgen ervoor dat er minder snel spierweefsel wordt afgebroken. Ook worden eiwitten langzamer opgenomen dan koolhydraten en vetten en zorgen langer voor een verzadigd gevoel.

  • Vegetariërs en veganisten
    Steeds meer mensen eten geen vlees of stappen over op een vegan lifestyle. Dat betekent dat je meer plantaardige eiwitten moet eten om aan voldoende eiwitten te komen. Zoals we hierboven hebben uitgelegd zijn de eiwitten uit dierlijke voeding van hogere kwaliteit en heb je als vegetariër of veganist een hogere behoefte aan plantaardige eiwitten.

Vegan proteïne poeder

Omdat er tegenwoordig zoveel mensen op zoek zijn naar vegan eiwitten, zijn er verschillende vegan proteïne poeders, vegan eiwitshakes en vegan bars verkrijgbaar. Vegan proteïne is geschikt voor iedereen. Je hoeft dus geen vegetariër of veganist te zijn voor het eten van vegan eiwitten. Vegan eiwitten zijn geschikt voor iedereen, jong, oud, sporter, tijdens het afslanken maar ook ideaal voor mensen met een lactose-intolerantie.


Waarom kiezen voor vegan proteine poeder

Vegan proteine poeders zijn gemaakt op basis van plantaardige eiwitten uit soja, rijst, pompoen, hennep of erwt. Dit zijn bronnen met een redelijk hoog aminozuurprofiel waardoor je toch voldoende eiwitten binnenkrijgt als je bijvoorbeeld zelf weinig tot geen vlees eet.


Wat is de beste vegan protein powder

Er zijn veel soorten vegan eiwitpoeders verkrijgbaar. Maar welke is het beste? Wij zetten de beste vegan eiwitten voor je op een rij.


1. Soja eiwit

Vegan protein soy zijn eiwitten die gewonnen wordt uit soja bonen. Sojaboon is een peulvrucht, wat door de grote hoeveelheid eiwitten goed past in een plantaardig dieet. Soja heeft een compleet aminozuurprofiel en is hierdoor vergelijkbaar met dierlijke eiwitten zoals whey-eiwit afkomstig van koeienmelk. Het is bijvoorbeeld rijk aan de aminozuren Glutamine en Arginine. Het wordt daarom gezien als een goed plantaardig alternatief voor dierlijke eiwitten. Naast eiwitten bevat soja onverzadigde vetzuren, ijzer, vitamine B1 en het heeft een laag vetgehalte. Ben je van plan soja eiwit te kopen? Kijk dan of het om soja isolaat of soja concentraat gaat. Soja isolaat heeft de hoogste hoeveelheid eiwitten en hierbij is ook het meeste vet en koolhydraten verwijderd.

Purasana Vegan protein soy

Purasana Vegan protein Soy is gemaakt van 100% soja eiwit isolaat en bevat 30 gram eiwitten per portie. De poeder heeft een fijne textuur en door de neutrale smaak is het ideaal te combineren met een drank die je lekker vindt zoals sojamelk, kokosmelk of water. Purasana Vegan protein Soy bevat maar liefst 90% eiwitten.

Heb je liever een smaak aan de protein powder? Dan is er ook Purasana Vegan protein Soy verrijkt met Baobab/Vanille.


Soy vegan protein

2. Erwt eiwit

Als je op zoek bent naar plantaardig eiwit en lactose of soja wilt vermijden, dan is erwteiwit een goed alternatief. Ook erwten zijn dus een goede bron van eiwitten. In vergelijking met whey proteine wordt pea protein wel een stuk langzamer verteerd. Het voordeel is dan weer dat je lichaam langer over de bouwstoffen beschikt. Purasana Vegan protein pea naturel bevat 80% eiwitten en 27 gram eiwitten per portie.

Heb je liever een Erwt eiwit poeder met smaakje? Kies dan voor Vegan protein pea met goji/vanille smaak. De vegan protein is dan verrijkt met gojibes-, boaboab- en banaanpoeder en bestaat voor 62% uit eiwitten. 1 portie bevat 21 gram eiwitten.


Pea protein powder
3. Rijst eiwit

Rijst bevat een hoog gehalte van het aminozuur leucine. Deze krijgt je lichaam alleen binnen via voeding en helpt mee aan spierherstel. De proteïne wordt geëxtraheerd uit de hele gekiemde bruine rijstkorrels. De rijst protein powder is zeer goed opneembaar en bestaat voor 80% uit eiwitten. Purasana vegan protein rice bevat 27 gram eiwitten per portie en heeft een uitgebalanceerd aminozurenprofiel. Rijst proteine poeder is mild van smaak en wordt goed door het lichaam opgenomen.

Liever Rijst poeder met smaakje? Dan is er ook Purasana Vegan protein Rijst verrijkt met banaan/lucuma. Deze vegan powder bevat 59% eiwitten.

Rice protein powder
4. Pompoen eiwit

Aan de binnenkant van een pompoen zitten eetbare pitten. De pitten bevatten antioxidanten, vitaminen, eiwitten en vetten. Het voordeel van pompoen proteine is dat pompoen van zichzelf een herkenbare smaak heeft. Hierdoor is het niet nodig om extra smaak toe te voegen. Een portie Purasana Pumpkin vegan protein bestaat uit 22 gram eiwit het pompoenpitpoeder zelf bestaat uit 65% eiwitten.

Pompoenpit poeder is door de smaak en textuur niet alleen lekker als smoothie maar ook ideaal om brood, gebak of pannenkoeken mee te maken.

Pumkin protein powder
5. Hennep protein

Hennep proteïne heeft een eiwitgehalte van 50% en bevat weinig koolhydraten, vet en suikers. De pure henneppoeder heeft een fijne textuur en een nootachtige smaak. Gepelde hennepzaden ondergaan een koude persing. Daarna worden ze vermalen tot fijn Hennep proteine powder. Hennep protein poeder heeft een lekker nootachtige smaak en is ook goed te mixen met yoghurt of kwark. Een portie Purasana Hemp protein powder bevat 17 gram eiwit.

Heb je liever een Hennep protein met een smaak? Dan is er ook Purasana Vegan protein Hemp cacao. Deze vegan eiwitpoeder bestaat uit 44% eiwitten en is verrijkt met cacaopoeder en kokosbloesemsuiker. Een portie bestaat uit 15 gram eiwit.


Hemp protein powder

Percentage eiwit per Purasana Vegan protein product


Vegan eiwitshake recepten

Van elke dag dezelfde proteïne shake wordt je niet blij. Daarom hebben we een aantal recepten voor je op een rij gezet zodat je elke dag een andere eiwitshake kan maken.

Forest fruit eiwit shake

Doe alle ingrediënten samen in een blender. Laat 15 seconden mixen en de vegan shake is klaar. Doe de shake in een glas en leg nog wat rood fruit bovenop als garnering.

Rood fruit protein shake
Chocolate love

Snijd de banaan in stukken en doe alle ingrediënten in een mixer. Mix 15 seconden en de vegan chocolade smoothie is klaar.

chocolade shake
Vegan pannenkoeken

Prak de banaan en voeg de soja eiwitpoeder in een kom. Voeg wat havermout toe en vul aan met amandelmelk tot je een beslag hebt met een dikte naar keuze. Bakken maar!

protein pancake

Op zoek naar recepten? Bekijk dan ons blog voor meer inspiratie en gerechten.


Aanbevolen producten

Vegan protein erwt
Vegan protein erwt
4,9 sterren
(15)
Vanaf € 19,50
Bekijk product
Vegan protein soja
15% Korting
Vegan protein soja
4,8 sterren
(9)
Vanaf € 15,90
Bekijk product
Vegan protein erwt - vanille
Vegan protein erwt - vanille
5 sterren
(4)
Vanaf € 19,95
Bekijk product
Moringa poeder
Moringa poeder
5 sterren
(5)
Vanaf € 15,95
Bekijk product
Vegan protein rijst
Vegan protein rijst
5 sterren
(2)
Vanaf € 21,70
Bekijk product
Shape & Control - Aardbeien & Framboos
Shape & Control - Aardbeien & Framboos
4,7 sterren
(3)
Vanaf € 21,95
Bekijk product
DUO Pack Vegan Protein Erwt
5% Korting
DUO Pack Vegan Protein Erwt
Vanaf € 37,05
Bekijk product
Vegan Protein zonnebloem, hennep & pompoen - cacao
Vegan Protein zonnebloem, hennep & pompoen - cacao
4 sterren
(1)
Vanaf € 23,20
Bekijk product
Vegan protein soja - cacao
Vegan protein soja - cacao
4 sterren
(2)
Vanaf € 19,95
Bekijk product
Vegan protein pea - banaan
Vegan protein pea - banaan
4 sterren
(2)
Vanaf € 24,70
Bekijk product

Lees ook

Chia & Kurkuma Overnight Oats

Chia & Kurkuma Overnight Oats

Een verrassend ontbijt dat lekker is en tegelijk goed voor je darmen is? Probeer de overnight oats met chia, Griekse yoghurt en kurkuma. Gezond en een tikkeltje exotisch!

Lees meer Lees meer
Vegan proteïnes: een slimme en duurzame keuze

Vegan proteïnes: een slimme en duurzame keuze

Ontdek de duurzame en gezonde voordelen van vegan proteïnes. Licht verteerbaar en perfect voor een bewuste levensstijl.

Lees meer Lees meer
Wintersmoothie met Lion’s mane

Wintersmoothie met Lion’s mane

Proef onze wintersmoothie met peer, havermout en Lion’s Mane. Perfect verwarmd met kaneel en gember voor een ontspannen start van je dag!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Wat is de beste vegan proteïne poeder"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reactie

Reactie van Ramona, geplaatst op 27-12-2020
De beste vegan Protein soja baboa vanille. Die mengt zich het het beste en smaakt goed met sojamelk . De soja naturel vind ik niet goed mengen (klontert) en die met banaan heeft een nasmaak die ik niet lekker vind. Dus die heb ik beide weggedaan. De andere smaken heb ik nog niet geprobeerd. De soja vanille is een blijvertje. Nadeel is wel dat ze zeggen dat er een handleiding onder de deksel zou zitten. Ik heb nu 5 potten gehad en er zit onder geen enkele deksel een handleiding. Dat is jammer. Verder een goed product een aanrader.