Terug naar overzicht

Wat is het verschil tussen spirulina en chlorella?

Wat is het verschil tussen spirulina en chlorella?
Flinndal
25-10-2022
2 Reacties
spirulina-chlorella

De groene poeders en tabletten spirulina en chorella zie je tegenwoordig steeds vaker. Het zijn zogeheten ‘superfoods’ en hebben positieve effecten op het lichaam. Waarom deze superfoods goed voor je zijn en waar ze in zitten lees je in deze blog!

Wat is spirulina?

Spirulina valt onder de blauwgroene algen. Het is een miniscuul klein algje, dat er spiraalvorming uitziet, vandaar de naam ‘spirulina’. Spirulina is al 3,5 miljard jaar oud en daarmee een van de belangrijkste algensoorten ter wereld. Van oorsprong leeft de alg in alkalisch water, met name mineraalrijke meren en wateren.

Blauwe spirulina bevat fycocyanine, de stof verantwoordelijk voor de blauwe kleur van spirulina. De kleurstof fycocyanine is een krachtige antioxidant die het immuunsysteem stimuleert.

Groene spirulina bevat veel van de stof chlorofyl, die zorgt voor de groene kleur. Dit groene pigment kent een bijzondere ontgiftende en leverbeschermende werking. De alg wordt tegenwoordig vooral gekweekt in Noord-Amerika en Azië.

Waarom is spirulina goed voor je?

Spirulina heeft een uitzonderlijk hoge voedingswaarde. Met een eiwitgehalte van 60 tot 70% is spirulina een van de rijkste bronnen van proteïnen. Daarnaast bevat het alle essentiële voedingsstoffen die je nodig hebt.

De antioxidante werking van spirulina wordt vooral toegeschreven aan de aanwezigheid van de twee phycobiliproteïnen in de alg: phycocyanine en allophycocyanine.

Ook is spirulina rijk aan de vitamines A, C, E, K en de vitamines B1, B2, B3, B6 en B11. Daarnaast is de alg een krachtige bron van de mineralen fosfor, magnesium, chroom, ijzer, zink, kalium, selenium, koper en calcium. Het lichaam neemt deze nutriënten uit spirulina gemakkelijk op.

Wat is chlorella?

Chlorella is een groene, eencellige zoetwateralg en werd in 1890 ontdekt door de Nederlandse microbioloog M.W. Beijerinck. Chlorella betekent letterlijk: ‘klein groen blaadje’. Ze groeit in grote hoeveelheden in rivieren en meren in Zuidoost-Azië.

De groene kleur wordt verkregen door de aanwezige hoeveelheid chlorofyl. Dit bladgroen heeft een ontgiftende en leverbeschermende werking. Er bestaan verschillende soorten chlorella, maar de meest gebruikte typen die in voedingssupplementen worden gebruikt zijn de Chlorella Vulgaris en de Chlorella Pyrenoidosa.

Waarom is chlorella goed voor je?

Chlorella zit vol gezonde voedingsstoffen. Zo bevat chlorella meer dan 20 verschillende vitaminen en mineralen. Chlorella bevat veel bétacaroteen. Dit is een provitamine die door het lichaam wordt omgezet in vitamine A, en zo een belangrijke rol speelt in het celvernieuwingsproces en als antioxidant.

Daarnaast bevat chlorella veel gezonde vetten en beschikt de groene alg over alle vitaminen uit het B-complex. Chlorella is rijk aan chlorofyl, vezels, glucosamine, de enzymen chlorofyllase en pepsine, calcium, fosfor, kalium, magnesium, ijzer, zink en koper. Ook vitamine C, E en K komen voor in chlorella.

De verschillen tussen Spirulina en Chlorella

Spirulina en Chlorella zijn superfoods: ze zijn beide rijk aan gezonde voedingsstoffen. Wat is nu precies het verschil? Hieronder hebben wij de verschillen van spirulina en chlorella op een rijtje gezet:

  • De blauwgroene spirulina is een zoutwateralg en de groene chlorella een zoetwateralg
  • Chlorella bevat meer chlorofyl en is daarmee een sterkere ontgifter
  • Spirulina bevat meer eiwitten en vetzuren dan chlorella
  • Chlorella bevat meer bèta-caroteen dan spirulina
  • Spirulina bevat fycocyanine, een krachtig antioxidant
het verschil tussen spirulina en chlorella

Purasana Spirulina en Chlorella

Spirulina en chlorella zijn beide verkrijgbaar in zowel tablet- als poedervorm. Zo kun je bij Purasana terecht voor Chlorella en Spirulina raw powder. De poeders zijn perfect voor het gebruik in smoothies en gerechten.

Chlorella en spirulina tabletten zijn tevens verkrijgbaar bij Purasana. In verschillende ‘super mix’ poeders van Purasana, zoals de Slimming Mix zijn spirulina en chlorella toegevoegd voor hun gezonde en werkzame eigenschappen.

Aanbevolen producten

PuraBrain
PuraBrain
5 sterren
(1)
Vanaf € 24,95
Bekijk product
Spirulina raw powder
20% Korting
Spirulina raw powder
5 sterren
(3)
Vanaf € 10,36
Bekijk product
Ginkgo biloba
Ginkgo biloba
Vanaf € 15,29
Bekijk product
Blauwe bosbes
Blauwe bosbes
Vanaf € 16,95
Bekijk product
Gember Capsules
Gember Capsules
Vanaf € 16,95
Bekijk product
DUO Pack Spirulina raw powder
5% Korting
DUO Pack Spirulina raw powder
Vanaf € 12,30
Bekijk product
Fruit&Veggie Superfood Mix
Fruit&Veggie Superfood Mix
Vanaf € 19,95
Bekijk product
Ultra mix berries
Ultra mix berries
4 sterren
(1)
Vanaf € 11,95
Bekijk product
Goji bessen poeder
Goji bessen poeder
Vanaf € 23,70
Bekijk product
Cranberry
Cranberry
Vanaf € 16,95
Bekijk product

Lees ook

Collageen voor gewrichten: wat is de werking?

Collageen voor gewrichten: wat is de werking?

Gezonde gewrichten vragen voldoende collageen. Ook glucosamine en chondroïtine spelen een rol bij soepele gewrichten.

Lees meer Lees meer
Collageen: eiwit voor een stralende huid

Collageen: eiwit voor een stralende huid

Het eiwit collageen is een onmisbaar onderdeel van je dagelijkse schoonheidsroutine, net als hyaluronzuur. Ontdek ook hoe je als veganist de collageenproductie stimuleert.

Lees meer Lees meer
5 duurzame cadeaus voor mannen & vrouwen

5 duurzame cadeaus voor mannen & vrouwen

Zoek je een duurzaam cadeau? Bij Purasana vind je bio, vegan & fairtrade superfoods in recyclebare verpakking. Goed voor de gezondheid & de wereld!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Wat is het verschil tussen spirulina en chlorella?"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Reactie van j.m.v.Wakeren, geplaatst op 11-3-2022
ik kom tot de conclusie dat je het beste van beiden 5 pillen per dag verdeeld verders veel sucses gr j.m.v.Wakeren
Reactie van j.m.v.Wakeren, geplaatst op 27-7-2021
ik ben toevallig jaren geleden aan chorella gekomen en is niet weg geweest bij mij ik gebruik het nu puur voor mijn gezondheid (tegen corona ) ben ook geent er uit die rommel gr j.m.v.wakeren