Terug naar overzicht

Wat is het verschil tussen spirulina en chlorella?

Wat is het verschil tussen spirulina en chlorella?
Flinndal
25-10-2022
2 Reacties
spirulina-chlorella

De groene poeders en tabletten spirulina en chorella zie je tegenwoordig steeds vaker. Het zijn zogeheten ‘superfoods’ en hebben positieve effecten op het lichaam. Waarom deze superfoods goed voor je zijn en waar ze in zitten lees je in deze blog!

Wat is spirulina?

Spirulina valt onder de blauwgroene algen. Het is een miniscuul klein algje, dat er spiraalvorming uitziet, vandaar de naam ‘spirulina’. Spirulina is al 3,5 miljard jaar oud en daarmee een van de belangrijkste algensoorten ter wereld. Van oorsprong leeft de alg in alkalisch water, met name mineraalrijke meren en wateren.

Blauwe spirulina bevat fycocyanine, de stof verantwoordelijk voor de blauwe kleur van spirulina. De kleurstof fycocyanine is een krachtige antioxidant die het immuunsysteem stimuleert.

Groene spirulina bevat veel van de stof chlorofyl, die zorgt voor de groene kleur. Dit groene pigment kent een bijzondere ontgiftende en leverbeschermende werking. De alg wordt tegenwoordig vooral gekweekt in Noord-Amerika en Azië.

Werking spirulina

Spirulina heeft een uitzonderlijk hoge voedingswaarde. Met een eiwitgehalte van 60 tot 70% is spirulina een van de rijkste bronnen van proteïnen. Daarnaast bevat het alle essentiële voedingsstoffen die je nodig hebt.

De antioxidante werking van spirulina wordt vooral toegeschreven aan de aanwezigheid van de twee phycobiliproteïnen in de alg: phycocyanine en allophycocyanine.

Ook is spirulina rijk aan de vitamines A, C, E, K en de vitamines B1, B2, B3, B6 en B11. Daarnaast is de alg een krachtige bron van de mineralen fosfor, magnesium, chroom, ijzer, zink, kalium, selenium, koper en calcium. Het lichaam neemt deze nutriënten uit spirulina gemakkelijk op.

Wat is chlorella?

Chlorella is een groene, eencellige zoetwateralg en werd in 1890 ontdekt door de Nederlandse microbioloog M.W. Beijerinck. Chlorella betekent letterlijk: ‘klein groen blaadje’. Ze groeit in grote hoeveelheden in rivieren en meren in Zuidoost-Azië.

De groene kleur wordt verkregen door de aanwezige hoeveelheid chlorofyl. Dit bladgroen heeft een ontgiftende en leverbeschermende werking. Er bestaan verschillende soorten chlorella, maar de meest gebruikte typen die in voedingssupplementen worden gebruikt zijn de Chlorella Vulgaris en de Chlorella Pyrenoidosa.

Werking chlorella

Chlorella zit vol gezonde voedingsstoffen. Zo bevat chlorella meer dan 20 verschillende vitaminen en mineralen. Chlorella bevat veel bétacaroteen. Dit is een provitamine die door het lichaam wordt omgezet in vitamine A, en zo een belangrijke rol speelt in het celvernieuwingsproces en als antioxidant.

Daarnaast bevat chlorella veel gezonde vetten en beschikt de groene alg over alle vitaminen uit het B-complex. Chlorella is rijk aan chlorofyl, vezels, glucosamine, de enzymen chlorofyllase en pepsine, calcium, fosfor, kalium, magnesium, ijzer, zink en koper. Ook vitamine C, E en K komen voor in chlorella.

De verschillen tussen Spirulina en Chlorella

Spirulina en Chlorella zijn superfoods: ze zijn beide rijk aan gezonde voedingsstoffen. Wat is nu precies het verschil? Hieronder hebben wij de verschillen van spirulina en chlorella op een rijtje gezet:

  • De blauwgroene spirulina is een zoutwateralg en de groene chlorella een zoetwateralg
  • Chlorella bevat meer chlorofyl en is daarmee een sterkere ontgifter
  • Spirulina bevat meer eiwitten en vetzuren dan chlorella
  • Chlorella bevat meer bèta-caroteen dan spirulina
  • Spirulina bevat fycocyanine, een krachtig antioxidant
het verschil tussen spirulina en chlorella

Purasana Spirulina en Chlorella

Spirulina en chlorella zijn beide verkrijgbaar in zowel tablet- als poedervorm. Zo kun je bij Purasana terecht voor Chlorella en Spirulina raw powder. De poeders zijn perfect voor het gebruik in smoothies en gerechten.

Chlorella en spirulina tabletten zijn tevens verkrijgbaar bij Purasana. In verschillende ‘super mix’ poeders van Purasana, zoals de Slimming Mix zijn spirulina en chlorella toegevoegd voor hun gezonde en werkzame eigenschappen.

En ja, je kan chlorella en spirulina gerust combineren want ze hebben elk zo hun voordelen!

Aanbevolen producten

PuraBrain
15% Korting
PuraBrain
5 sterren
(8)
Vanaf € 21,21
Bekijk product
Levende biergist
Levende biergist
4 sterren
(1)
Vanaf € 14,25
Bekijk product
Ultra mix berries
Ultra mix berries
4 sterren
(1)
Vanaf € 11,95
Bekijk product
Digestion Pro Energy
Digestion Pro Energy
Vanaf € 19,95
Bekijk product
Digestion Probiotics Energy
Digestion Probiotics Energy
5 sterren
(2)
Vanaf € 19,95
Bekijk product
Açai Bessen Poeder
15% Korting
Açai Bessen Poeder
4,7 sterren
(3)
Vanaf € 17,89
Bekijk product
Baobab poeder
Baobab poeder
4 sterren
(2)
Vanaf € 12,35
Bekijk product
Acerola poeder
Acerola poeder
4,6 sterren
(9)
Vanaf € 17,90
Bekijk product
Hulled Hemp raw seeds
Hulled Hemp raw seeds
5 sterren
(3)
Vanaf € 8,65
Bekijk product
Echinacea Forte 50ml
Echinacea Forte 50ml
4,3 sterren
(3)
Vanaf € 9,75
Bekijk product

Lees ook

Huisgemaakte Superfrietjes in de Oven

Huisgemaakte Superfrietjes in de Oven

Wat is er beter dan verse frietjes op het menu? Op je ze nu bereidt met gewone of zoete aardappelen, klaargemaakt in kokosolie smaken ze extra knapperig!

Lees meer Lees meer
Frambozen- en Bananensmoothie met Collageen

Frambozen- en Bananensmoothie met Collageen

Tijd voor een heerlijke smoothie met framboos en banaan! Het toegevoegde collageenpoeder - vegan of niet - zorgt ervoor dat jouw huid en haar echt gaan stralen!

Lees meer Lees meer
Probiotica Drankje met Citroensmaak

Probiotica Drankje met Citroensmaak

Zin in een smoothie die lekker, vullend en goed voor je spijsvertering is? Profiteer van die voordelen in een lekker zelfgemaakt probiotica drankje met citroensmaak!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Wat is het verschil tussen spirulina en chlorella?"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Reactie van j.m.v.Wakeren, geplaatst op 11-3-2022
ik kom tot de conclusie dat je het beste van beiden 5 pillen per dag verdeeld verders veel sucses gr j.m.v.Wakeren
Reactie van j.m.v.Wakeren, geplaatst op 27-7-2021
ik ben toevallig jaren geleden aan chorella gekomen en is niet weg geweest bij mij ik gebruik het nu puur voor mijn gezondheid (tegen corona ) ben ook geent er uit die rommel gr j.m.v.wakeren