Wat is het verschil tussen spirulina en chlorella?
De groene poeders en tabletten spirulina en chorella zie je tegenwoordig steeds vaker. Het zijn zogeheten ‘superfoods’ en hebben positieve effecten op het lichaam. Waarom deze superfoods goed voor je zijn en waar ze in zitten lees je in deze blog!
Wat is spirulina?
Spirulina valt onder de blauwgroene algen. Het is een miniscuul klein algje, dat er spiraalvorming uitziet, vandaar de naam ‘spirulina’. Spirulina is al 3,5 miljard jaar oud en daarmee een van de belangrijkste algensoorten ter wereld. Van oorsprong leeft de alg in alkalisch water, met name mineraalrijke meren en wateren.
Blauwe spirulina bevat fycocyanine, de stof verantwoordelijk voor de blauwe kleur van spirulina. De kleurstof fycocyanine is een krachtige antioxidant die het immuunsysteem stimuleert.
Groene spirulina bevat veel van de stof chlorofyl, die zorgt voor de groene kleur. Dit groene pigment kent een bijzondere ontgiftende en leverbeschermende werking. De alg wordt tegenwoordig vooral gekweekt in Noord-Amerika en Azië.
Werking spirulina
Spirulina heeft een uitzonderlijk hoge voedingswaarde. Met een eiwitgehalte van 60 tot 70% is spirulina een van de rijkste bronnen van proteïnen. Daarnaast bevat het alle essentiële voedingsstoffen die je nodig hebt.
De antioxidante werking van spirulina wordt vooral toegeschreven aan de aanwezigheid van de twee phycobiliproteïnen in de alg: phycocyanine en allophycocyanine.
Ook is spirulina rijk aan de vitamines A, C, E, K en de vitamines B1, B2, B3, B6 en B11. Daarnaast is de alg een krachtige bron van de mineralen fosfor, magnesium, chroom, ijzer, zink, kalium, selenium, koper en calcium. Het lichaam neemt deze nutriënten uit spirulina gemakkelijk op.
Wat is chlorella?
Chlorella is een groene, eencellige zoetwateralg en werd in 1890 ontdekt door de Nederlandse microbioloog M.W. Beijerinck. Chlorella betekent letterlijk: ‘klein groen blaadje’. Ze groeit in grote hoeveelheden in rivieren en meren in Zuidoost-Azië.
De groene kleur wordt verkregen door de aanwezige hoeveelheid chlorofyl. Dit bladgroen heeft een ontgiftende en leverbeschermende werking. Er bestaan verschillende soorten chlorella, maar de meest gebruikte typen die in voedingssupplementen worden gebruikt zijn de Chlorella Vulgaris en de Chlorella Pyrenoidosa.
Werking chlorella
Chlorella zit vol gezonde voedingsstoffen. Zo bevat chlorella meer dan 20 verschillende vitaminen en mineralen. Chlorella bevat veel bétacaroteen. Dit is een provitamine die door het lichaam wordt omgezet in vitamine A, en zo een belangrijke rol speelt in het celvernieuwingsproces en als antioxidant.
Daarnaast bevat chlorella veel gezonde vetten en beschikt de groene alg over alle vitaminen uit het B-complex. Chlorella is rijk aan chlorofyl, vezels, glucosamine, de enzymen chlorofyllase en pepsine, calcium, fosfor, kalium, magnesium, ijzer, zink en koper. Ook vitamine C, E en K komen voor in chlorella.
De verschillen tussen Spirulina en Chlorella
Spirulina en Chlorella zijn superfoods: ze zijn beide rijk aan gezonde voedingsstoffen. Wat is nu precies het verschil? Hieronder hebben wij de verschillen van spirulina en chlorella op een rijtje gezet:
- De blauwgroene spirulina is een zoutwateralg en de groene chlorella een zoetwateralg
- Chlorella bevat meer chlorofyl en is daarmee een sterkere ontgifter
- Spirulina bevat meer eiwitten en vetzuren dan chlorella
- Chlorella bevat meer bèta-caroteen dan spirulina
- Spirulina bevat fycocyanine, een krachtig antioxidant
Purasana Spirulina en Chlorella
Spirulina en chlorella zijn beide verkrijgbaar in zowel tablet- als poedervorm. Zo kun je bij Purasana terecht voor Chlorella en Spirulina raw powder. De poeders zijn perfect voor het gebruik in smoothies en gerechten.
Chlorella en spirulina tabletten zijn tevens verkrijgbaar bij Purasana. In verschillende ‘super mix’ poeders van Purasana, zoals de Slimming Mix zijn spirulina en chlorella toegevoegd voor hun gezonde en werkzame eigenschappen.
En ja, je kan chlorella en spirulina gerust combineren want ze hebben elk zo hun voordelen!
Aanbevolen producten
Lees ook
Gezonde Snickers Recept
Snickers associeer je misschien niet met een gezonde levensstijl. Eens je de suikerarme variant van Purasana hebt geprobeerd, wil je niets anders meer!
Lees meer Lees meerMatcha Energy Balls met Dadels
De Matcha Energy Balls maak je gemakkelijk met dadels, pindakaas, havermout en nootjes. Doe er een schep collageen bij voor extra beauty voordelen.
Lees meer Lees meerPsyllium French Toast
Of je ze nu wentelteefjes, verloren of gewonnen brood noemt, wentelteefjes zijn de perfecte verwennerij voor je ontbijt of brunch!
Lees meer Lees meer