Terug naar overzicht

Proteïnes: bouwstenen van een gezonder leven

Proteïnes: bouwstenen van een gezonder leven
IsobelB
12-9-2023
0 Reacties
proteïnes

Proteïnes, beter bekend als eiwitten, spelen een cruciale rol in ons lichaam. Ze zijn essentieel voor de opbouw en het behoud van de spieren, botten en een stralende huid.

Daarnaast dragen proteïnes bij aan de productie van hormonen en hebben ze diverse andere gezondheidsvoordelen. In wat volgt, geven we meer uitleg over proteïnes, en hun impact op verschillende levensfasen en leefstijlen.

De verscheidenheid aan eiwitten

Eiwitten zijn er in verschillende vormen en maten - zo is ook collageen een eiwit - maar allemaal bestaan ze uit aminozuren, de bouwstenen van proteïnes. Ons lichaam kan 20 aminozuren maken, maar er zijn 9 essentiële aminozuren die we uit voeding moeten halen: fenylalanine, histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, threonine, tryptofaan en valine.

Eiwitten in voeding

Dierlijke eiwitten: de klassiekers

Dierlijke eiwitbronnen als vlees en eieren kennen we allemaal. Ze bieden het complete scala aan essentiële aminozuren en gemakkelijk opneembaar door ons lichaam. Whey proteïne, afkomstig van runderen, is populair in proteïneshakes.

Plantaardige eiwitten: puur en gezond

Plantaardige eiwitten afkomstig van o.a. soja en erwten zijn licht verteerbaar, en volledig vrij van schadelijke stoffen zoals pesticiden en antibiotica. Bovendien verklein je je ecologische voetafdruk door voor plantaardige eiwitten te kiezen.

Eiwitten bij een plantaardige leefstijl

Vegetariërs en veganisten moeten respectievelijk 20% en 30% meer eiwitten consumeren om evenveel eiwitten binnen te krijgen als vleeseters. Het combineren van peulvruchten met granen is een slimme manier om de juiste aminozuurverhouding te krijgen.

Wie heeft hoeveel proteïnes nodig?

Volwassenen

Volwassenen zonder speciale behoeften hebben dagelijks ongeveer 0,83 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Zo zou een persoon van 70 kilogram ongeveer 58 gram eiwit per dag moeten innemen om de spieren gezond te houden en lichaamseigen biochemische processen te ondersteunen.

Kinderen en jongeren

Kinderen en jongeren in de groeifase hebben meer eiwitten nodig. Reken op ongeveer 1,2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag om een gezonde groei en ontwikkeling te ondersteunen.

Oudere volwassenen

Oudere volwassenen, vooral vrouwen na de menopauze, wordt aangeraden dagelijks ongeveer 1 tot 1,2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht consumeren om de spiermassa en botgezondheid te behouden.

Gewichtsbeheersing en verzadiging

Als je bezig bent met gewichtsbeheersing, kunnen eiwitten je goed op weg helpen. Ze zorgen voor een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel naar ongezonde snacks grijpt.

Zwangerschap en borstvoeding

Voor zwangere vrouwen is het essentieel om extra eiwitten te consumeren om de groei van de placenta en het ongeboren kind te ondersteunen. Ook tijdens de borstvoeding hebben moeders extra eiwitten nodig om voldoende moedermelk te produceren.

Atleten en sportievelingen

Sporters hebben een verhoogde behoefte aan proteïnes. Duursporters zoals atleten en zwemmers kunnen profiteren van ongeveer 1,4 g eiwitten per kilogram lichaamsgewicht per dag, terwijl krachttrainers maximaal 2 g/kg/dag kunnen overwegen. Eiwitten helpen bij het snel herstellen van beschadigde spieren na intensieve trainingen.

Eiwitten niet alleen na de training

Hoewel eiwitten traditioneel na de training in proteïneshakes worden geconsumeerd, toont recent onderzoek aan dat ons lichaam het liefst proteïnes gedurende de dag in regelmatige intervallen ontvangt. Bovendien kan het consumeren van eiwitten voor het slapengaan helpen om een positieve balans tussen spierafbraak en -opbouw te behouden.

Conclusie

Eiwitten zijn onmisbaar voor een gezond leven. Plantaardige eiwitbronnen worden steeds populairder, maar dierlijke eiwitten blijven ook een belangrijke rol spelen. Zorg ervoor dat je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwitten consumeert, rekening houdend met je leeftijd, activiteitenniveau en dieetvoorkeuren.

Aanbevolen producten

DUO Pack Vegan protein rijst
5% Korting
DUO Pack Vegan protein rijst
Vanaf € 41,23
Bekijk product
Moringa poeder
Moringa poeder
5 sterren
(1)
Vanaf € 15,95
Bekijk product
Vegan protein erwt
Vegan protein erwt
4,4 sterren
(12)
Vanaf € 19,50
Bekijk product
Whey protein powder
Whey protein powder
5 sterren
(3)
Vanaf € 26,95
Bekijk product
Vegan protein soja
15% Korting
Vegan protein soja
4,2 sterren
(6)
Vanaf € 15,90
Bekijk product
Hennep eiwit poeder
Hennep eiwit poeder
4,5 sterren
(2)
Vanaf € 11,55
Bekijk product
Vegan protein hennep
Vegan protein hennep
5 sterren
(2)
Vanaf € 21,35
Bekijk product
Vegan protein rijst
Vegan protein rijst
5 sterren
(2)
Vanaf € 21,70
Bekijk product
Vegan protein pompoen
Vegan protein pompoen
5 sterren
(1)
Vanaf € 22,20
Bekijk product
Whey protein powder - cacao
Whey protein powder - cacao
Vanaf € 27,50
Bekijk product

Lees ook

3 Breinboosters voor meer Concentratie

3 Breinboosters voor meer Concentratie

Heb je moeite met je concentreren? Geen zorgen! In dit artikel delen we drie natuurlijke producten die je focus en energieniveaus herstellen zodat je weer helder kunt nadenken op het werk en op school.

Lees meer Lees meer
Energy Balls met Baobab

Energy Balls met Baobab

Nood aan een lekkere break? Probeer de superfood energieballetjes met dadels, noten, baobab en matcha. Een 100% vegan snack die je maakt in een handomdraai!

Lees meer Lees meer
Iced Matcha Latté

Iced Matcha Latté

Met iced matcha latté geniet je van een lekkere & verfrissende energieboost. Maak nu je eigen matcha latté nu met classic of premium matcha!

Lees meer Lees meer

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties