Terug naar overzicht

Wat is stress

Wat is stress
Flinndal
17-7-2019
0 Reacties

wat is stress

Als we het hebben over stress dan hebben we het over spanning of druk. In sommige situatie is een beetje spanning of druk goed. Zoals bij het maken van een examen, het geven van een presentatie, een sollicitatiegesprek of wanneer je iets voor de eerste keer doet. De spanning die door je heen gaat zorgt ervoor dat je optimaal kan presteren. Je lichaam staat op scherp waardoor je goed kunt reageren.


Hoe ontstaat stress?

Bij stress maakt je lichaam zich klaar voor een vecht- of vluchtsituatie zodat je optimaal kunt reageren op ‘gevaar’. Tegenwoordig is er zelden sprake van gevaar maar toch reageert ons lichaam er nog wel naar. Eerst wordt er adrenaline aangemaakt waardoor je hartslag omhoog gaat en je spieren zich aanspannen. Je bloeddruk gaat omhoog en je hart gaat sneller kloppen. Ook zal je wat meer gaan zweten en heb je geen trek in eten. Dit kun je merken door het vlinders in de buik gevoel. Ook begint je lichaam met het maken van het stresshormoon cortisol. Normaal ervaar je stress voor korte duur waardoor je lichaam tijd heeft om te herstellen. Houdt stress te lang aan, dan kan dit negatieve gevolgen op het lichaam hebben. Cortisol onderdrukt het immuunsysteem waardoor je weerstand vermindert.


Wat zijn de verschijnselen van stress

Stress kun je op verschillende manieren ervaren. Zo is er stress die even duurt bijvoorbeeld tijdens het geven van een presentatie of tijdens een sollicitatiegesprek of langdurige stress door bijvoorbeeld een te hoge werkdruk. De verschijnselen kunnen wat van elkaar verschillen.

 • Verhoogde hartslag
 • Zweten
 • Meer plassen
 • Beven
 • Droge mond
 • Geen eetlust

Wanneer stress aanhoudt worden er toch wat andere klachten ervaren zoals:

 • Slapeloosheid
 • Verminderde eetlust
 • Gewichtsverandering
 • Vermoeidheid
 • Gespannen spieren


Hoe kunnen we stress voorkomen

Stress helemaal voorkomen is bijna onmogelijk maar er zijn genoeg manieren om stress zelf te verminderen.

1. Zorg voor ontspanning
Ontspannen kan op verschillende manieren. Neem bijvoorbeeld elke dag een momentje voor jezelf. Leg je mobiel of iPad weg en ga mediteren, yogaen of lees een boek. Doe iets wat je zelf leuk vindt om te doen waarbij je optimaal kunt ontspannen en niet wordt afgeleid.

2. Slaap voldoende
Als je lange tijd stress ervaart kan het zijn dat je moeilijk in slaap valt bijvoorbeeld omdat je denkt aan alle taken die je nog moet doen. Vind je het lastig om te stoppen met piekeren leg dan papier en pen naast je bed en schrijf je gedachten van je af. Zorg ook voor een vast ritme. Probeer elke avond om dezelfde tijd naar bed te gaan. Je lichaam went vanzelf aan dit ritme zodat je uiteindelijk sneller in slaap valt.

3. Beweeg voldoende
Tijdens het sporten maak je je hoofd even leeg. Je concentreert je namelijk op de activiteit en niet op andere dingen. Een goede manier om je gedachte opzij te zetten.

4. Eet gezond
Het klinkt voor de hand liggend maar gezonde voeding is belangrijk. Veel mensen grijpen tijdens stress naar iets ongezonds vol suikers. Dit zorgt tijdelijk voor energie maar zorgt daarna weer voor een energiedip.


Verminder stress door voeding

Stress heeft effect op het lichaam. Zo verbrandt het lichaam veel meer magnesium en vitamine C in stresstoestand. Je immuunsysteem wordt minder waardoor het belangrijk is om gevarieerd en gezond te eten.

Omega 3
Omega 3 vetzuren helpen de productie van cortisol te verminderen. Omega 3 vetzuren vind je vooral in vette vis zoals zalm, haring en sardientjes.

Magnesium
Magnesium vind je vooral in zuivel, vleesproducten en groeten. Magnesium helpt bij vermoeidheid en is goed voor de spieren en het zenuwstelsel.

Vitamine C
Vitamine C is een antioxidant en ondersteunt de weerstand. Ook is vitamine C goed voor de gemoedstoestand en het geheugen. Een belangrijke vitamine dus. Vitamine C vind je veel in fruit zoals sinaasappels, aardbeien en kiwi’s maar ook groenten zoals rode paprika en spruitjes.


Voedingssupplementen bij stress

Naast voeding en adviezen die je kunt opvolgen om te ontspannen zijn er ook diverse voedingssupplementen die je helpen ontspannen. Deze voedingssupplementen bevatten veelal natuurlijke ingrediënten die een positief effect hebben op de gemoedstoestand.

Puragem Relax

Puragem producten worden gemaakt van jonge knoppen, scheuten, wortels en kiemen van jonge planten. Puragem Relax bevat ingrediënten uit vijg, meidoorn en zilverlinde. Deze ingrediënten helpen je te ontspannen en om sneller in slaap te vallen. Zilverlinde en meidoorn helpen spanningen te verminderen. Neem 5 tot 15 druppels per dag na de maaltijd. Je kunt druppelen onder de tong maar je kunt ook de druppels opvangen op een lepel en dan innemen. Je kunt de druppels ook mengen met wat honing.

Clean & Green Relax & antistress

Zoals de naam van dit product al aangeeft biedt Relax & Antistress ontspanning bij tijdelijke stressmomenten. Het bevat een combinatie van natuurlijke rustgevers zoals passiebloem, ashwagandha, vitamine B12 en rozenwortelextract. Passiebloem helpt je om tot rust te komen en ashwaganda zorgt voor een betere balans. Vitamine B12 is goed voor de gemoedstoestand, de concentratie, leerprestatie en het geheugen.

Bergamot olie

Bergamot olie is een etherische olie die je kunt verstuiven, toevoegen aan badolie of wat druppeltjes aan een zakdoekje toevoegen en deze te laten verdampen in een kom met water. Bergamot olie staat bekend om de ontspannende werking, vermindert stress en helpt sneller in slaap te vallen. Deze olie werkt ook bevorderend voor het ademhalingscomfort.

Aanbevolen producten

{% for product in products %}
{{ product.name }}
{{ product.collection }}
{{product.name}}
{% for star in product.rating_stars %} {% if star == "full" %}
{% endif %} {% if star == "half" %}
{% endif %} {% if star == "empty" %}
{% endif %} {% endfor %}
({{product.review_count}})
Vanaf € {{product.price | money_eu}}
Bekijk product
{% endfor %}

Lees ook

Vegan paaseieren!

Nog op zoek naar ideeën voor het paasweekend? Laat ons je helpen met deze smakelijke recept! Maak je eigen vegan paaseieren

Lees meer Lees meer

Kurkuma: een boost voor je weerstand en goed voor je lichaam!

Met z’n veelheid aan positieve eigenschappen, is Kurkuma niet alleen een sterke weerstandsbooster, maar ook een effectieve ondersteuning voor de spijsvertering, spieren en gewrichten.

Lees meer Lees meer

Zelfgemaakte desinfecterende handgel

In tijden waar virussen proberen de bovenhand te krijgen, geven we ze geen schijn van kans met de zelfgemaakte desinfecterende handgel van Purasana!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Wat is stress"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties